Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. | Zásady ochrany osobných údajov. | OK, súhlasím
Electronic.sk | Základné pojmy: Elektrotechnika | Elektronika






...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Nachos
 
Nachos so syrom, olivami a salsou

Nachos je populárne mexické jedlo. V najjednoduchšej forme ide o kukuričnú tortillu pokrytú roztopeným syrom.

História

Pri zrode tohto pokrmu stál v roku 1943 Ignacio "Nacho" Anaya (* 1894  – † 1975) z Piedras Negras v Mexiku, ktoré leží oproti americkému Eagle Pass cez Rio Grande. 21. októbra prišlo do reštaurácie, v ktorej Ignacio pracoval, niekoľko manželiek amerických vojakov a on pre nich musel narýchlo pripraviť niečo chutné. V kuchyni toho ale veľa nenašiel, pretože predchádzajúci deň bolo zatvorené a zásoby sa mali ešte len doplniť. Rozkrájal teda tortilly na trojuholníčky, posypal ich čedarom, narýchlo ohrial a doplnil papričky jalapeños.[1]

Ignacio "Nacho" Anaya si neskôr založil vlastnú reštauráciu, kde bolo nachos ako hlavná špecialita.

Názov pochádza z domácej podoby mena Ignác (Nacho). Trojuholníkové čipsy z tortill sa stali veľmi populárne a postupne prenikli aj do iných krajín.

Môžu sa podávať aj s rôznymi omáčkami, salsou a ďalšími ingredienciami - mäsom, olivami, fazuľou, paradajkami a pod.

Medzinárodný den Nacho

Medzinárodný deň Nacho je 21. októbra a od roku 1990 sa oslavuje najmä v Spojených štátoch amerických a Mexiku.

Medzinárodný festival Nacho sa koná od 13. októbra do 15. októbra v Piedras Negras.

Varianty

Nachos s hovädzím mäsom, fazuľou a syrom
Nachos so syrovou omáčkou

Variácia sa skladá z kukuričnej placky pokrytej vrstvou fazule, rôznymi druhmi mäsa a strúhaným syrom.

Zálievky ďalej obsahujú:

Nachos s veľkým množstvom zálievky sa označujú ako "naložené nachos" alebo "super nachos". Tento druh sa obvykle podáva ako predjedlo v baroch či reštauráciách v Spojených štátoch amerických. Misa sa pripravuje tak, že tortillové chipsy, usporiadané na mise, sú pokryté zálievkou s mäsom a fazuľou. Celý tanier sa posype syrom a vloží do mikrovlnnej rúry, aby sa syr roztopil. K tanieru sa podáva studená príloha (drvený hlávkový šalát, paradajky, salsa, jalapeños, atď.).

Na Havaji sa najčastejšie pripravuje bravčové nachos. Bohaté porcie bravčového mäsa sú umiestnené na tortillových čipsoch so syrom a pestrou zálievkou.

Referencie

  1. HARAM, Karen. The History of the Nacho . . Dostupné online. Archivované 2008-10-25 z originálu.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nachos na českej Wikipédii.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nachos
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Nachos





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk