A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Nachos je populárne mexické jedlo. V najjednoduchšej forme ide o kukuričnú tortillu pokrytú roztopeným syrom.
História
Pri zrode tohto pokrmu stál v roku 1943 Ignacio "Nacho" Anaya (* 1894 – † 1975) z Piedras Negras v Mexiku, ktoré leží oproti americkému Eagle Pass cez Rio Grande. 21. októbra prišlo do reštaurácie, v ktorej Ignacio pracoval, niekoľko manželiek amerických vojakov a on pre nich musel narýchlo pripraviť niečo chutné. V kuchyni toho ale veľa nenašiel, pretože predchádzajúci deň bolo zatvorené a zásoby sa mali ešte len doplniť. Rozkrájal teda tortilly na trojuholníčky, posypal ich čedarom, narýchlo ohrial a doplnil papričky jalapeños.[1]
Ignacio "Nacho" Anaya si neskôr založil vlastnú reštauráciu, kde bolo nachos ako hlavná špecialita.
Názov pochádza z domácej podoby mena Ignác (Nacho). Trojuholníkové čipsy z tortill sa stali veľmi populárne a postupne prenikli aj do iných krajín.
Môžu sa podávať aj s rôznymi omáčkami, salsou a ďalšími ingredienciami - mäsom, olivami, fazuľou, paradajkami a pod.
Medzinárodný den Nacho
Medzinárodný deň Nacho je 21. októbra a od roku 1990 sa oslavuje najmä v Spojených štátoch amerických a Mexiku.
Medzinárodný festival Nacho sa koná od 13. októbra do 15. októbra v Piedras Negras.
Varianty
Variácia sa skladá z kukuričnej placky pokrytej vrstvou fazule, rôznymi druhmi mäsa a strúhaným syrom.
Zálievky ďalej obsahujú:
- Čiernu fazuľu
- Chilli con carne
- Lístky koriandra
- Mleté hovädzie a kuracie mäso
- Papriky Jalapeño alebo červenú papriku
- Šalát
- Olivy
- Cibuľu
- Nakladanú zeleninu
- Salsu
- Kyslú smotanou
- Paradajky
Nachos s veľkým množstvom zálievky sa označujú ako "naložené nachos" alebo "super nachos". Tento druh sa obvykle podáva ako predjedlo v baroch či reštauráciách v Spojených štátoch amerických. Misa sa pripravuje tak, že tortillové chipsy, usporiadané na mise, sú pokryté zálievkou s mäsom a fazuľou. Celý tanier sa posype syrom a vloží do mikrovlnnej rúry, aby sa syr roztopil. K tanieru sa podáva studená príloha (drvený hlávkový šalát, paradajky, salsa, jalapeños, atď.).
Na Havaji sa najčastejšie pripravuje bravčové nachos. Bohaté porcie bravčového mäsa sú umiestnené na tortillových čipsoch so syrom a pestrou zálievkou.
Referencie
- ↑ HARAM, Karen. The History of the Nacho . . Dostupné online. Archivované 2008-10-25 z originálu.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nachos na českej Wikipédii.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nachos
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antény
Chemické zdroje elektriny
Chladenie v elektrotechnike
Elektrická sústava automobilu
Elektrická trakcia
Elektrické prístroje
Elektrické súčiastky
Elektrické spotrebiče
Elektrické stroje
Čítanie (elektrotechnika)
Činný výkon
Štatistická dynamika
Živý vodič
Admitancia
Antiparalelné zapojenie
Asynchrónny motor
Blúdivý prúd
Bočník (elektrotechnika)
Diak (polovodičový prvok)
Displej s kvapalnými kryštálmi
Elektrická inštalácia
Elektrická rezonancia
Elektrická sila
Elektrická vodivosť
Elektrické zariadenie
Elektrický obvod
Elektrický zvonec
Elektroenergetika
Elektromer
Elektrometer
Elektromobil
Elektromotor
Elektromotorické napätie
Elektrotechnický náučný slovník
Elektrotechnika
Elektrotechnológia
Fázor
Faradayova klietka
Frekvencia (fyzika)
Graetzov mostík
Impedancia
Indukčnosť
Induktancia
Istič
Izolácia (elektrotechnika)
Izolant
Jadro vodiča
Jednobran
Jednosmerný prúd
Joulovo teplo
Katóda
Koaxiálny kábel
Kompenzácia účinníka
Konduktometria
Konektor (elektrotechnika)
Korónový výboj
Lanko (elektrotechnika)
Leptanie
Logické hradlo
Magnetická susceptibilita
Magnetizácia (veličina)
Merný elektrický odpor
Mobilné zariadenie
Napájací zdroj
Napäťový chránič
Napäťový násobič
Nortonova veta
Odpínač
Odpojovač
OLED
Olovený akumulátor
Paralelné zapojenie
Peltierov článok
Plošná hustota elektrického prúdu
Poistka (elektrotechnika)
Posuvný prúd
Prúdový chránič
Prenosové médium
Prieletový klystrón
Primárny elektrochemický článok
Reaktancia
Rekuperácia (dopravný prostriedok)
Relé
Reproduktorová výhybka
Rezistancia
Rozhranie (interface)
Sériové zapojenie
Seebeckov jav
Sekundárny elektrochemický článok
Settopbox
Skrat
Sonar
Spínač
Spínaný zdroj
Straty v mikropásikových vedeniach
Striedavý prúd
Stupeň ochrany krytom
Svetelná výbojka
Symetrizačný člen
Technická normalizácia
Tepelné relé
Tepelne vodivostný detektor
Termočlánok
Théveninova veta
Transformátor
Transformátor s fázovou reguláciou
Trojfázová sústava
Tuhá fáza (elektronika)
Tyratrón
Usmerňovač (elektrotechnika)
Uzemnenie
Uzol (vodiče)
Vírivý prúd
Výbojka
Varistor
Ventilátor
Vodič (elektrotechnika)
Voltov stĺp
Vstavaný systém
Zásuvka (elektrotechnika)
Zdroj (elektrotechnika)
Zisk antény
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk