Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. | Zásady ochrany osobných údajov. | OK, súhlasím
Electronic.sk | Základné pojmy: Elektrotechnika | Elektronika






...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Hermelín (syr)
 
Hermelín


Krajina pôvoduČesko
Mliekokravské
Typmäkký syr s plesňovou kôrou
Vínojemne korenisté mladé červené alebo
biele

Hermelín je označenie pre český syr s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu, ktorý je napodobeninou francúzskeho syra camembert. Na českom a slovenskom trhu sa predáva pod rôznymi komerčnými názvami.

História českého hermelínu

O obľube syrov Camembert vedela po 1. svetovej vojne vtedajšia generácia českých syrárov, vďaka ktorej vznikol „Přibyslavský camembert“, jeden z prvých českých mäkkých syrov s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu. Vyrábal sa v Hesove pri meste Přibyslav v mliekárenskom družstve, ktoré je dnes známe pod názvom Pribina. Pretože bola značka Camembert patentovo chránená, prišiel Ing. Josef Hojdar, neskorší šéf spoločnosti Madeta, s názvom hermelín. Názov bol vybraný kvôli podobnosti jemného plesňového povrchu s kráľovským hermelínovým plášťom z bielych hranostajov. Názov bol patentovo prihlásený 9. februára 1946.[1]

Vlastnosti

Hermelín je bieleho kruhovitého vzhľadu. Aj po zakúpení a uchovávaní v chladných miestnostiach sa menia organoleptické vlastnosti tohto syra. Plesňové syry ako hermelín či camembert majú charakteristickú chuť, ktorú je vhodné kombinovať s jemne korenistými mladými červenými vínami (André, Cabernet Sauvignon, Frankovka a pod.).[2]

Použitie

Hermelín je výborný aj k bielemu vínu.[chýba zdroj

Hermelín slúži k príprave rôznych pokrmov:

Referencie

  1. KOPÁČEK, Jiří. Camembert z Normandie a Sedlčanský Hermelín . časopis Sběratel, 2007-08-13, . Dostupné online. (po česky)
  2. http://www.vinovinmorava.cz/data.php?s=wine&c=vino4&lang=cs Archivované 2007-06-27 na Wayback Machine Zámecké sklepy strážnice: Víno v kuchyni

Iné projekty

Pozri aj

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hermelín (sýr) na českej Wikipédii.
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Hermelín_(syr)





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk