A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Niektorý z redaktorov požiadal o revíziu tohto článku. Redaktor si napríklad nie je istý, či neobsahuje obsahové chyby alebo je dostatočne zrozumiteľný. Prosím, opravte a zlepšite tento článok. Po úprave článku môžete túto poznámku odstrániť. |
Sliny (lat. salivae) sú výlučky slinných žliaz. Sliny zvlhčujú spracúvanú potravu v ústach, obaľujú ju hlienom mucínom, a tak z nej vytvárajú hlt, ktorý sa prehĺtnutím dostane do ďalších častí tráviacej sústavy.
Človek denne vyprodukuje 1,5 – 2 litrov slín – v závislosti na druhu prijatej potravy, počtu jedál a zásobovaní tela tekutinami. Tvorba slín závisí na stupni hydratácie organizmu – znižuje sa pri nedostatku tekutín. Výsledné pH slín je neutrálne až slabo alkalické (pH = 7 až 7,2). V porovnaní s krvnou plazmou je množstvo iónov menšie, slina je hypotonická. Pri stimulácií k potrave (Pavlovov efekt) pH slín stúpa k hodnote 7,0 – 7,2, následne po jedle klesne na hodnotu 6,5 až 6,9. Sliny tvorí až z 99 % voda. Zvyšných 0,5 – 1% sú mnohé dôležité zlúčeniny: Prevahu tvorí mukus – hlien, sliz – ktorý sa skladá predovšetkým z mukopolysacharidov a glykoproteínov. Mukus má za úlohu slizom obaliť v ústach prežúvanú potravinu, bez jej dostatočnej prítomnosti je ťažké prehĺtanie. Mukus je potrebný aby hlt ľahko skĺzol dole hltanom. Pri jedení má mechanickú úlohu, v pokoji ochrannú – chráni povrch skloviny pred vznikajúcimi kyselinami zo zvyškov potravy a nápojov v ústach.
Sliny majú zásadnú úlohu pri vnímaní chuti, pomáhajú pri prenose chuti a chránia chuťové receptory[1].
V slinách sa nachádzajú aj enzymatické rozkladné látky (enzýmy) – trávenie preto začína už v ústach:
- α-amyláza ptyalín – natrávujúca polysacharidy, rozkladá škrob na maltózu a dextrín
- lyzozým – ničí baktérie, má dezinfekčnú funkciu, ktorý rozpúšťa stenu niektorých baktérií.
- Sliny obsahujú aj ptyalín, čo je zmes enzýmov – amyláz – natrávujúcich polysacharidy
- linguálna lipáza – trávi tuky – pomáha pri trávení mlieka obsahujúceho veľa tukov.
- ostatné enzýmy: fosfomonoesteráza, amidáza, laktoperoxidáza…..
Ďalšie substancie sú zásadotvorné ióny vápnika, draslíka, sodíka a chloridov. Stopy fluoridu a rhodanidu sú pre udržanie kvalitnej skloviny dôležité.
Sliny sklovinu vyživujú a taktiež svojím povlakom chránia zuby pred zubným kazom. Aj z toho dôvodu tesne pred zvracaním dochádza k nápadnému tečeniu slín – signálu prípravy tela k zvracaniu, – ktoré znížia pH kyslých zvratkov (žalúdočná šťava – kyselina soľná HCl s pH okolo 1,1). Pri prevažne kyslej strave (mäso, obilniny…) sa zvyšuje zakyselenie organizmu, následne sa pH slín posúva trvalo viac do kyslej oblasti ústna dutina je viac-menej v takomto prípade trvalo kyslá, čo má za následok odplavovanie skloviny a zvýšenie kazivosti zubov. Vegetariáni, živiaci sa dlhodobo jednostranne kyselinotvornými potravinami ako strukovinami či obilninami… majú preto často pokazené zuby. Pred pitím kyslých nápojov je vhodné intenzívnejšou tvorbou zásaditých slín si ochrániť zuby ich prekrytím novým mukusom – kolové nápoje obsahujúce kyselinu fosforečnú odplavujú slizovitý povlak slín na zuboch a spôsobujú narušenie skloviny.
Hospodárenie so slinami – vyživovanie skloviny a chránenie skloviny mukusom má priaznivý efekt na sklovinu. Lepšie premiešavanie slín s potravou má preukázateľný pozitívny efekt na lepšie trávenie a lepší zdravotný stav. Premiešavanie jedla so slinami s jej enzýmami je dôvodom škodlivosti chvatného – hltavého jedenia. Zabrániť sa mu dá podvedome – pokladaním príbora počas jedenia na tanier
Referencie
- ↑ MATSUO, R.. Role of saliva in the maintenance of taste sensitivity. . Crit Rev Oral Biol Med., 2000, . Dostupné online.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antény
Chemické zdroje elektriny
Chladenie v elektrotechnike
Elektrická sústava automobilu
Elektrická trakcia
Elektrické prístroje
Elektrické súčiastky
Elektrické spotrebiče
Elektrické stroje
Čítanie (elektrotechnika)
Činný výkon
Štatistická dynamika
Živý vodič
Admitancia
Antiparalelné zapojenie
Asynchrónny motor
Blúdivý prúd
Bočník (elektrotechnika)
Diak (polovodičový prvok)
Displej s kvapalnými kryštálmi
Elektrická inštalácia
Elektrická rezonancia
Elektrická sila
Elektrická vodivosť
Elektrické zariadenie
Elektrický obvod
Elektrický zvonec
Elektroenergetika
Elektromer
Elektrometer
Elektromobil
Elektromotor
Elektromotorické napätie
Elektrotechnický náučný slovník
Elektrotechnika
Elektrotechnológia
Fázor
Faradayova klietka
Frekvencia (fyzika)
Graetzov mostík
Impedancia
Indukčnosť
Induktancia
Istič
Izolácia (elektrotechnika)
Izolant
Jadro vodiča
Jednobran
Jednosmerný prúd
Joulovo teplo
Katóda
Koaxiálny kábel
Kompenzácia účinníka
Konduktometria
Konektor (elektrotechnika)
Korónový výboj
Lanko (elektrotechnika)
Leptanie
Logické hradlo
Magnetická susceptibilita
Magnetizácia (veličina)
Merný elektrický odpor
Mobilné zariadenie
Napájací zdroj
Napäťový chránič
Napäťový násobič
Nortonova veta
Odpínač
Odpojovač
OLED
Olovený akumulátor
Paralelné zapojenie
Peltierov článok
Plošná hustota elektrického prúdu
Poistka (elektrotechnika)
Posuvný prúd
Prúdový chránič
Prenosové médium
Prieletový klystrón
Primárny elektrochemický článok
Reaktancia
Rekuperácia (dopravný prostriedok)
Relé
Reproduktorová výhybka
Rezistancia
Rozhranie (interface)
Sériové zapojenie
Seebeckov jav
Sekundárny elektrochemický článok
Settopbox
Skrat
Sonar
Spínač
Spínaný zdroj
Straty v mikropásikových vedeniach
Striedavý prúd
Stupeň ochrany krytom
Svetelná výbojka
Symetrizačný člen
Technická normalizácia
Tepelné relé
Tepelne vodivostný detektor
Termočlánok
Théveninova veta
Transformátor
Transformátor s fázovou reguláciou
Trojfázová sústava
Tuhá fáza (elektronika)
Tyratrón
Usmerňovač (elektrotechnika)
Uzemnenie
Uzol (vodiče)
Vírivý prúd
Výbojka
Varistor
Ventilátor
Vodič (elektrotechnika)
Voltov stĺp
Vstavaný systém
Zásuvka (elektrotechnika)
Zdroj (elektrotechnika)
Zisk antény
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk