Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. | Zásady ochrany osobných údajov. | OK, súhlasím
Electronic.sk | Základné pojmy: Elektrotechnika | Elektronika






...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Organická kyselina
 
Kyseliny a zásady
Acidobázická homeostázaAcidobázická reakciaAmfotérna zlúčeninaAutoprotolýza vodyDisociačná konštantaExtrakciaFrustrovaný Lewisov párFunkcia kyslostiHammettova funkcia kyslostiChirálna Lewisova kyselinaKatalýza Lewisovou kyselinouKonjugovaný párKyselinapHProtónová afinitaRovnovážna chémiaSila kyselínTitráciaTlmivý roztokZásada
Druhy kyselín
Brønsted–LowryLewisAkceptorMinerálneOrganickéOxidySilnéSlabéSuperkyselinyPevné
Druhy zásad
Brønsted–LowryLewisDonorOrganickéOxidySilnéSlabéSuperzásadyNenukleofilné

Organické kyselinyorganické zlúčeniny. ktoré sú kyslé, teda schopné odštiepiť katión vodíka (H+). Existujú dva hlavné druhy organických kyselín: buď je atóm vodíka, ktorý sa štiepi, viazaný na atóm kyslíka, alebo je viazaný na atóm uhlíka, ktorý sa nachádza vedľa karbonylovej skupiny (–C(=O)–).[1]

V rámci organickej chémie sa často používa Lewisova teória kyselín a zásad, podľa ktorej je kyselina akákoľvek látka, ktorá je schopná prijať elektrónový pár. Podľa tejto definície patria medzi kyseliny i látky ako sú katióny kovov.[1] Zvyčajne sa označujú takéto kyseliny v3ak označujú ako Lewisove kyseliny.

Druhy

Najbežnejším príkladom sú karboxylové kyseliny, ktoré majú vo svojom vzorci karboxylovú skupinu, -COOH.[2] Označujú sa i ako karbónové kyseliny. Medzi ďalšie príklady patria sulfónové kyseliny, ktoré obsahujú skupinu -SO3H, alebo alkoholy, ktoré obsahujú hydroxylovú skupinu (sú však zvyčajne veľmi slabé). Medzi ďalšie slabé organické kyseliny patria tioly (-SH), enoly a fenoly.[3]

Referencie

  1. a b MCMURRY, John. Organic chemistry. Boston, MA, USA : Cengage Learning, 2016. (Ninth edition.) ISBN 978-1-305-08048-5.
  2. FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
  3. KORTÜM, G.; VOGEL, W.; ANDRUSSOW, K.. Disssociation constants of organic acids in aqueous solution. Pure and Applied Chemistry, 1960-01-01, roč. 1, čís. 2-3, s. 187–536. Dostupné online . ISSN 1365-3075. DOI10.1351/pac196001020187. (po anglicky)

Pozri aj

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Organická_kyselina





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk